Sportowcy ratują życie!

Ponad 5,4 litrów bezcennego leku zebrała ekipa z Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Gdańsku, podczas Akcji Krwiodawstwa- „Sportowcy ratują życie” organizowanej przez Fundacja Darka Michalczewskiego Równe Szanse oraz Klub Tiger Gym.

Jak na tak krótki czas trwania akcji, to dobry wynik. Pozyskaliśmy 5,4 litra krwi i mam nadzieję nowych krwiodawców, którzy będą pamiętać o nas szczególnie latem” – podsumowuje akcję Pani Agnieszka z RCKiK.

Akcja odbyła się 23 marca 2013 roku przed głównym wejściem do CH Manhattan w Gdańsku. W akcji wzięli udział trójmiejscy sportowcy: Dariusz Michalczewski, Iwona Guzowska oraz Jerzy Dedko. Goście zachęcali do dzielenia się cząstką siebie z drugim potrzebującym człowiekiem. Opowiadali jak ważne są takie akcje, a Iwona Guzowska dla poparcia swoich słów pokazała kolejną już książeczkę Honorowego Krwiodawcy.

Celem akcji był pobór krwi, ze szczególną dedykacją dla dzieci potrzebujących transfuzji.  Każda osoba, która oddała krew otrzymała od Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa zestaw niespodzianek, a od kawiarni Starbucks pyszną gorąca czekoladę.
Harcerski Klub Ratowniczy Medicus, przeprowadził pokaz pierwszej pomocy oraz uczył jak tą pomoc właściwie udzielić.

Do miejsca poboru krwi zgłosiła się większa liczba chętnych niż się spodziewaliśmy. Niestety z przyczyn technicznych, nie wszyscy zdążyli oddać krew.  Mamy jednak nadzieję, że to nie jest ostatnia taka akcja organizowana przez fundację oraz Tiger Gym.

Wszystkim serdecznie dziękujemy za wsparcie akcji i zapraszamy w przyszłości  na kolejne.