Fundacja „Równe Szanse” na Tour De Pologne

W tym roku Dariusz Michalczewski wraz z Fundacją był Gościem Honorowym podczas 67 Tour de Pologne. Dzięki współpracy z Lang Team Fundacja mogła bezpośrednio dopingować najlepszych na świecie kolarzy a wielokrotny Mistrz Świata w boksie zawodowym dzielił się swoim doświadczeniem z kibicami, którzy pojawiali się w miasteczku Tour de Pologne.

Darek „Tiger” Michalczewski wziął również udział w wyścigu „Tour de Pologne Amatorów” – 6 sierpnia 2010 r. , w którym uczestnicy mieli do pokonania 21 km trasy pomiędzy Nowym Targiem a Bukowiną Tatrzańską. Cały dochód z tego wydarzenia został przekazany przez Lang Team na rzecz Fundacji „A kogo?” Ewy Błaszczyk.

Po zakończeniu ostatniego etapu Tour de Pologne – 7 sierpnia 2010 r. rozpoczęła się ceremonia wręczenia 30 stypendiów przyznanych przez Fundację „Równe Szanse”. Niestety nie wszyscy stypendyści mogli pojawić się na Krakowskich Błoniach, cześć z nich była na zgrupowaniach sportowych bądź zawodach, na szczęście grupa 20 stypendystów godnie reprezentowała wielkich nieobecnych.

Tuż po dekoracji zwycięzców zawodów kolarskich na scenie pojawili się mistrzowie i legendy polskiego sportu: Darek „Tiger” Michalczewski, Czesław Lang, Robert Korzeniowski, Iwona Guzowska oraz Monika Pyrek. Gwiazdy sportu oficjalnie przekazały stypendia młodym, zdolnym i ambitnym zawodnikom, którzy dzięki wsparciu Fundacji „Równe Szanse” mają szansę na kontynuowanie swoich sportowych karier.

Fundacja z roku na rok coraz bardziej się rozwija. W poprzednich latach stypendia przyznawane były pięściarzom i piłkarzom. Podczas tegorocznej akcji zakres dyscyplin sportowych został poszerzony i o wsparcie mogła się ubiegać młodzież uprawiająca różne dyscypliny sportowe, a ze względów finansowych nie ma możliwości właściwie kontynuowania swojej pasji. W zeszłym roku zostało ufundowane 25 stypendiów sportowych, w tym roku, dzięki sponsorom m.in. Koncernowi Naftowemu Orlen oraz firmie Tribag Sp. z.o.o. jest ich już 30. Wśród tegorocznych stypendystów są pięściarze, piłkarze, kolarze, lekkoatleci, tancerze oraz pływacy.

Zobacz zdjęcia